sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Stressistä ystävä? - Mahdollista vai ei?

Kalifornian Stanfordin yliopiston terveyspsykologi Kelly McGonigal kuvailee stressiin liittyviä ongelmia uskomusten ja ajatusten välisenä asiana. Katso McGonigalin puhe tästä
McGonigal esitteli monille katsojille ajattelua mullistavia teesejään syksyllä 2013 suositulla ted.com-verkkoyhteisön luennolla.

Myös rottakokeet stressistä ovat mielenkiintoisia. Eräässä rotilla tehdyissä kokeessa havaittiin, että naaraan aivot reagoivat herkemmin stressihormoniin kuin uroksen. Mitä tämä todellisuudessa sitten kertoo? Antaa ehkä suuntaa siitä, miten biologinen ero miehen ja naisen välillä voi vaikuttaa stressihormoni kortisoliin. Ihminen ei kuitenkaan ole rotta. Ja jokainen ihminen on yksilö.
Muutosvalmentajana kysyn usein asiakkaalta, joka kertoo stressiin liittyvistä huolista ja murheista, esimerkiksi alla olevia kysymyksiä:
-Minkälaisia ajatuksia tarkemmin sinulla on stressaantuneena?
-Minkälaisia tunteita ajatukset sinussa herättävät?
-Minkälaisen suhteen ympäristöön ajatukset  ja tunteet luovat?

Tutkin ihmistä yksilönä, en tieteellisen tutkimuksen tulosten perusteella.  Sukupuolten välisen stressialttiuden,  yksilön luonteenpiirteiden, toiminnallisuusasteen, tai tunnemaisemassa olevien tiettyjen tunteiden tutkimisen sijaan, tutkin ihmistä yksilönä.
Voin kysyä esimerkiksi Stressitön mieli-kurssilla osallistujilta minkälaisia ajatuksia ja tunteita tarkemmin stressiä aiheuttavaan tilanteeseen liittyy. Moni on kertonut jälkikäteen miettineensä asiaa tosissaan ensimmäistä kertaa vasta tässä kohtaa. Joko sinä olet miettinyt tätä?

Stressin selättämisen sijaan, tai maksimaalisen rentoutumisen aikaansaamiseksi,
ydinkysymys mielestäni kuuluu pikemminkin, miten voit voida hyvin stressistäsi huolimatta? Olen huomannut, että monille tämä on yllättävä kysymys. Samoin voi olla ajatus stressin sietämisestä. Monille myös Kelly McGonigalin teesi ovat maailmalla olleet yllätys. Jopa tiedemaailmassa oleville tutkijoille.
Oivalluksia ja hyvinvointia stressistä huolimatta! ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hyvä tila -blogissa saa kommentoida omalla nimellä, omalla nimimerkillä tai anonyyminä. Arvostan näkemyksiä ja pohdintoja, joista välittyy kommentoijan ajattelun maailma. Muistathan hyvät tavat: alatyyliset kommentit, mainokset sekä laittomat sisällöt eivät kuulu niihin. Tervetuloa kommentoimaan ja keskustelemaan!