tiistai 19. toukokuuta 2015

Vahvistu ja voimistu muutoksessa!


Muutos muutoksena, ulkoisena tapahtumana, ei ihmistä kasvata. Kasvumme ihmisenä tapahtuu sen työn kautta, minkä olemme itsemme kanssa valmiit tekemään muutoksen myllertäessä. Itsensä eteen ja hyväksi kannattaa tehdä työtä elämänkaaren eri vaiheissa ja elämän eri tilanteissa. Kun havaitsemme onnistumisemme, tai näemme virheemme voimme oppia itsestämme ainutlaatuisella ja henkisesti kasvattavalla tavalla.

     Yksin ei kannata muutosmyllerryksen silmään jäädä. Useimmin apua saa, kun sitä uskaltaa hakea tai rohkeasti pyytää. Kasvaakseen ihmisenä on käytävä läpi epämiellyttäviäkin asioita,
useimmin itsestä.


Usko pois, ennemmin tai myöhemmin haaksirikkoutunut venekin löytää uuteen kotisatamaan.
Lähes 40-vuoden aikana elämässäni on tapahtunut paljon muutoksia. Suurimpaan osaan niistä en ole ollut valmistautunut: muutto toiselle paikkakunnalle, töiden päättymisiä, vakava sairastuminen, läheisten menetykset ym.
Tai valmistautumattomuuden kautta niitä itselleni selitin. Jossain  vaiheessa oivalsin, miten asioita voi ja kannattaa jäsentää vaikka kirjoittamalla, sillä samalla selkeytyy myös ajattelu pään sisällä.

Kasva ja kehity -kysymyspatteristo


Laadin alla olevan kysymyspatteriston jäsentämään ajatuksiani muutostilanteissa. Patteristosta muodostui yllättäin vuosien saatossa toimiva työkalu, jota olen sittemmin käyttänyt myös itsetuntemus- ja itsensä johtamiskoulutuksissa, sekä jakanut valmennettavieni käyttöön. Suosittelen patteriston käyttöä tilanteessa, jossa jo olet valmis tutkimaan tapahtunutta hieman etäämmältä. Kun haava tapahtuneesta on syvä, tätä ei ehkä vielä pysty tekemään. Psyykellä on aina oma ekologiansa.

Jos jokaiseen kohtaan kirjaa asioita minuutin,  koko kysymyspatteriston läpikäyminen vie 10 minuuttia. Kysymyksen alle voi listata asioita ranskalaisin viivoin, kokonaisin lausein, tai bullet point-listoin, miten vain parhaimmalta sinusta tuntuu.

1. Mitä kaikkea hyvää tapahtuma/ tilanne  toi elämääni?
2. Mikä tapahtuneessa eniten harmittaa?
3. Mitä voin voida tehdä tapahtuneesta huolimatta?
4. Mistä voin olla kiitollinen taholle, joka tapahtuman sai aikaan?
5. Mitä konkreettista vielä on tekemättä tapahtuman aikaansaaneen tahon kanssa?
9. Mitä opin itsestäni tämän tapahtuman aikana?
6. Mitä kaikkea tästä voin oppia?
7. Mitä tarkalleen teen seuraavaksi?
8. Miten tästä jatkan eteenpäin?
10. Miltä nyt tuntuu?


Ja lopuksi kysyn sinulta vielä, mitä nyt havaitset itsestäsi?, nyt kun olet kirjannut asioita ylös, jäsentänyt ja tuottanut ajatuksia itsestä ulos.
Voi voida hyvin kaikenlaisten myllerrysten keskellä, Terhi



 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hyvä tila -blogissa saa kommentoida omalla nimellä, omalla nimimerkillä tai anonyyminä. Arvostan näkemyksiä ja pohdintoja, joista välittyy kommentoijan ajattelun maailma. Muistathan hyvät tavat: alatyyliset kommentit, mainokset sekä laittomat sisällöt eivät kuulu niihin. Tervetuloa kommentoimaan ja keskustelemaan!